Κλινικός Ψυχολόγος - Οικογενειακός Σύμβουλος Βασιλικός Παναγιώτης
Κλινικός ψυχολόγος Βασιλικός Παναγιώτης στο Μαρούσι

Θεραπεία Ζευγαριού

Η θεραπεία ζευγαριού επικεντρώνεται στην έλλειψη επικοινωνίας των δύο συντρόφων που αποτελεί βασικό παράγοντα διενέξεων και προβλημάτων που ανακύπτουν στις μεταξύ τους σχέσεις. Η αποκατάσταση του αμοιβαίου σεβασμού, ουσιαστικής επικοινωνίας όπως και η «ανακάλυψη» ξανά των προσωπικών εκείνων στοιχείων και αξιών που τους έφεραν κοντά και επένδυσαν ο ένας στον άλλον αποτελούν στόχους της θεραπείας.


Στη διαδικασία αυτή θέματα και πεποιθήσεις που προξενούν διαμάχες και εμποδίζουν την αμοιβαία επικοινωνία και σχέση ενθαρρύνονται να βγαίνουν

 

στην επιφάνεια και να επεξεργάζονται από το αντρόγυνο. Στη θεραπεία ζευγαριού επιδιώκεται από τον ειδικό σύμβουλο να βλέπει το ζευγάρι μαζί, υπάρχουν δε περιπτώσεις που μπορεί να συμμετέχουν και τα παιδιά. Το γεγονός αυτό τοποθετεί τη θεραπεία αυτή στην ιδιαίτερη θέση της μεταξύ της ατομικής και της ομαδικής θεραπείας.


Θεραπεία ζευγαριού γίνεται και με τον ένα μόνο σύντροφο παρόντα όταν οι βασικοί του προβληματισμοί έχουν να κάνουν με τη σχέση του αυτή κάθ’ εαυτή. Πολλές φορές ένα ζευγάρι έρχεται για θεραπεία για να αντιληφθεί αργότερα ότι τα θέματα της σχέσης τους είναι δευτερεύοντα σε αντίθεση με τα προσωπικά αδιέξοδα του ενός ή του άλλου. Αντίστροφα κάποιο άτομο μπορεί να προσέλθει για ατομική ψυχοθεραπεία και με την πάροδο του χρόνου να αντιληφθεί ότι τα θέματα του αφορούν επίσης τον/την σύντροφό του και δεν μπορούν να επιλυθούν χωρίς τη συνδρομή και του άλλου. Αναμφίβολα η σχέση δεν πρέπει να στερεί το άτομο από την ανάγκη της ιδιαιτερότητας και της μοναδικότητάς του.


Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της θεραπείας ζευγαριού είναι ότι προσφέρει στους συντρόφους, για πρώτη ίσως φορά στη ζωή τους, την ευκαιρία να αντιληφθούν ουσιαστικά ο ένας τον άλλο πέρα από τη στερεότυπη σχέση που είχαν μέχρι τώρα. Μπορούν να επικοινωνήσουν συναισθηματικά χωρίς τη διάθεση να καβγαδίσουν, να κακομεταχειριστούν ο ένας τον άλλο ή να προσπαθήσουν να ξεφύγουν ή να αποφύγουν τη συζήτηση. Η εμπειρία του ειδικού τους βοηθάει να «ακουμπήσουν» θέματα που τους πονάνε χωρίς να χάσουν τον αμοιβαίο σεβασμό και την αξιοπρέπειά τους.

Share by: